Acupunctuur is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Deze geneeswijze is duizenden jaren geleden ontstaan in China. Deze geneeswijze gaat uit van de gedachte dat de mens (lichaam en geest) één geheel zijn én onlosmakelijk verbonden met de omgeving.
De basis voor de Chinese filosofie en de acupunctuur is het begrip energie. In het Chinees spreken ze van Qi. In het lichaam stroomt de energie via energiebanen (meridianen). Deze energiebanen zijn verbonden met verschillende structuren in het lichaam, zoals de organen en weefsels, maar ook met de geest.
Het kan zijn dat de energie op een bepaalde plek niet meer goed stroomt, of uit evenwicht is. Dit kan vele oorzaken hebben, zoals de verandering van het weer, verminderde weerstand, een operatie, infecties, blessures, voeding of emoties. Iedere verstoring van de energiebalans heeft invloed op de mens als totaal. Zowel op lichaam als geest.
Door het prikken van hele dunne naalden op diverse acupunctuurpunten kan energie worden toegevoegd, verminderd óf energieblokkades worden opgelost ter vermindering van pijn of symptomen bij kwalen of ziektes.
Werkt het voor mij?
Uit een NCBI onderzoek uit 2021, gebaseerd op 29 onderzoeken, bevestigt dat acupunctuur effectief en veilig is, waarbij het zowel een onmiddellijk als langdurig effect kan hebben op pijn (symptomen). Daarbij wordt ook onderbouwd dat complementaire behandelingen zoals needling en cupping effectief bewezen zijn.
Ik ben bang voor naalden, doet het pijn?
Acupunctuur kan je helpen sneller te herstellen van een klacht. Het zorgt dat je lichaam snel zijn evenwicht hervindt en daardoor makkelijker herstelt. Acupuncturisten gebruiken specifieke punten op het lichaam, die aangeprikt worden met zeer dunne naalden. Acupunctuur is niet volledig pijnloos, echter zal je er bijna niets van merken buiten een heel klein prikje. Sommige naalden zal je zelfs helemaal niet voelen.
Ik heb last van … , kan ik behandeld worden?
Voor een groot aantal fysieke -en psychische klachten heeft de wetenschap de werking van acupunctuur aangetoond. Inmiddels erkent het WHO (World Health Organisation), een internationale autoriteit op gebied van gezondheid, de werking van acupunctuur voor meer dan 50 verschillende klachten.
Wat is moxa?
Ik maak naast acupunctuur, wanneer dit van toegevoegde waarde is, ook gebruik van moxa therapie. Moxa therapie is een aanvulling op acupunctuur, waarbij de acupunctuurpunten op het lichaam worden verwarmd. Dit kan met behulp van een moxastick. Tijdens de moxa behandeling wordt de moxastick boven de huid gehouden, of worden de acupunctuurnaalden met de moxastick verwarmd. Dankzij de warmte die doordringt tot de acupunctuurpunten zal de energiestroom in het lichaam worden gestimuleerd. Deze methode is onder meer effectief in het verhelpen van griepsymptomen, vermoeidheid, blessures en gewrichtspijn. Daarnaast kan moxa therapie tevens worden gebruikt om de kans op een stuitligging gedurende de zwangerschap te verkleinen.
Wat is cupping therapie?
Cupping is een techniek die binnen de Oosterse geneeskunde veel wordt gebruikt. De acupuncturist plaatst speciale glazen bokaaltjes vacuüm of met een pomp cupping-bekers op de huid. Dit heeft een enorme dieptewerking en regelt onder meer lokaal de doorbloeding en afvoer van afvalstoffen. Cupping staat erom bekend goed te werken bij spierpijn, verkoudheid, en gewrichtsproblemen. En ook bij nekklachten, stress, migraine en rugklachten.
Hoe oud moet je zijn om behandeld te worden?
Er is geen leeftijdsgrens voor een acupunctuurbehandeling.
Ik ben verhinderd, hoe kan ik mijn afspraak annuleren?
Afspraken dienen minimaal 24 uur van tevoren te worden geannuleerd of verzet. Dit stelt mij in staat om een andere patiënt in uw plaats te helpen. Indien u niet tijdig de afspraak annuleert of verzet, worden de volledige consultkosten in rekening gebracht.
Wie helpt mij als ik een klacht heb?
Het kan voorkomen dat iets wat ik zeg of doe niet helemaal duidelijk of prettig voor je aanvoelt, of dat je het als ongewenst ervaart. Als dat gebeurt, hoop ik dat je je vrij voelt om dat met mij te bespreken, zodat we samen kunnen werken aan een oplossing die voor jou bevredigend is. Mocht je er daarna nog steeds niet uitkomen en vind je het belangrijk om dit verder te bespreken, dan kun je ook terecht bij mijn beroepsvereniging, de NVA.
Hieronder meer informatie van mijn beroepsvereniging over dit onderwerp.
Uw acupuncturist is lid van de NVA. Dat betekent dat u kunt vertrouwen op zijn/haar vakkundigheid en kwaliteit. En op een correcte afhandeling van een klacht. In elke behandelrelatie kan namelijk een probleem ontstaan, bijvoorbeeld over de communicatie, bejegening, een nota, de behandeling of het resultaat ervan. Of een ernstigere klacht als letsel, intimidatie, ongewenste handelingen of schending van uw privacy. Blijf daar niet mee lopen, maar meld het.
Als u niet weet wat u moet doen
De NVA heeft twee klachtenfunctionarissen beschikbaar, die u kunnen adviseren over het al dan niet indienen van een klacht. De klachtenfunctionaris kan u in een vroeg stadium helpen helder te krijgen wat u met uw klacht wilt bereiken. Zij zal u informeren over de klachtmogelijkheden, inclusief de voor- en nadelen van de verschillende opties. Het NVA- secretariaat kan de klachtenfunctionaris verzoeken contact met u op te nemen.
Uw probleem bespreken met uw zorgaanbieder
Volgens de klachtwet Wkkgz is de zorgaanbieder de allereerste waar u uw probleem mee bespreekt. Op grond van de Wkkgz kan worden geklaagd over gedragingen van een zorgaanbieder jegens een cliënt in het kader van de zorgverlening. De zorgaanbieder kan zijn een instelling of een zelfstandig werkende zorgverlener.
Schriftelijk oordeel zorgaanbieder
De zorgaanbieder moet de klacht zorgvuldig onderzoeken en binnen 6 weken met een schriftelijk oordeel komen. Deze termijn kan eenmalig met vier weken worden verlengd, als daar een goede reden voor is. Daarover moet de zorgaanbieder u informeren. Het prettigst is als zorgaanbieder en klager samen het gerezen probleem uit de weg kunnen ruimen.
Klachtenfunctionaris
Als u dat wenst kunt u ook in deze fase gratis een klachtenfunctionaris van de NVA inschakelen. Bijvoorbeeld als u er samen niet uit komt of communicatie niet meer mogelijk is. Op uw verzoek kan zij u adviseren over de klacht, bijstaan bij het formuleren van de klacht en/of bijstaan bij het vinden van een oplossing. De klachtenfunctionaris is onafhankelijk en kiest geen partij. Alles wat u de klachtenfunctionaris vertelt, is vertrouwelijk.
Geschilleninstantie
Als u het met het schriftelijk oordeel van zorgaanbieder niet eens bent, of zijn/ haar reactie blijft uit binnen de wettelijke termijn, dan kunt u de klacht als geschil voorleggen aan een erkende geschilleninstantie. Deze doet een bindende uitspraak. Uw acupuncturist is aangesloten bij de Stichting Zorggeschil.